40% van Nederlanders ontevreden over totaalplaatje baan

Grootste onvrede over salaris en manager

21 juli 2016 – Meer dan 80% van alle Nederlandse werknemers is tevreden met zijn leven in het algemeen. 40% is echter niet content over het totaalplaatje van zijn werk, deze ontevredenheid nam in een jaar tijd met 14% toe. Zoom je in op diverse losse aspecten, dan zijn medewerkers doorgaans het minst te spreken over hun salaris (68% ontevreden) en het meest over hun collega’s (77% tevreden). Leidinggevenden komen er minder goed vanaf: gemiddeld zijn vier op de tien medewerkers ontevreden over hun manager. Onvrede is een belangrijke reden om op zoek te gaan naar een nieuwe baan; 53% van Nederland hoopt dan ook binnen 12 maanden een nieuwe baan te vinden. Dat blijkt uit de resultaten van de jaarlijkse Loonwijzer/Monsterboard WageIndex.

Blij met baan, niet met salaris

Marketing- en communicatiemedewerkers zijn het minst tevreden over hun salaris (slechts 21% is tevreden), een halvering ten opzichte van 2014 waarin 46% tevreden was over zijn loon. Bij medewerkers in de bouw is het percentage 30%. Binnen de financiële sector en de ICT-branche ligt dat net iets hoger: respectievelijk 37% en 38%. Op het vlak van baanzekerheid scoren MarCom-medewerkers wel hoog. Maar liefst 93% is blij met de zekerheid van zijn baan. Dat geldt ook voor 88% van de ICT’ers. In de bouw gaat het om 67% en ook in de financiële sector scoort de baanzekerheid goed, met 76%.

De tevredenheid van MarCom-medewerkers over de combinatie werk-privé daalde van 67% in 2014, naar 48% in 2015. In de ICT, Bouw en Financiële dienstverlening ligt dit percentage in 2015 hoger; tussen de 54% en 64%. Kijken we naar de reistijd, dan is overall een derde van de medewerkers niet te spreken over de afstand die ze moeten afleggen om op hun werk te komen.

Vakantie zet aan tot nadenken

Gian Zandonà, managing director van Monsterboard: “Nederlanders zijn best een tevreden volk, zo blijkt uit de resultaten van ons onderzoek. Maar als we tijdens de vakantieperiode letterlijk afstand nemen van het werk en in alle rust nadenken over onze baan, dan komen er toch zaken boven die beter kunnen. Want elke dag twee uur in de file staan naar je werk, is dat echt wat je wilt? Maak, na de vakantie, je wensen kenbaar aan je manager of kijk op Monsterboard.nl of er banen zijn die beter bij je huidige wensen passen. Als je zelf geen actie onderneemt, verandert er niets.”

Paulien Osse, directeur Stichting Loonwijzer: “Onvrede is een belangrijke reden om ander werk te zoeken. Dit is goed te zien in de horeca en het toerisme waar medewerkers het minst tevreden zijn over hun baan in het algemeen en waar het laagste salaris verdient wordt. Deze medewerkers staan met 77% ver bovengemiddeld open voor een andere baan.”

218597 tevredenheid tabel eef537 original 1469020333

De Loonwijzer/Monsterboard WageIndex

De Loonwijzer/Monsterboard WageIndex is het resultaat van de jarenlange relatie tussen Monsterboard en Stichting Loonwijzer en hun gezamenlijke behoefte aan een transparante arbeidsmarkt. Loonwijzer is een onafhankelijke non-profit organisatie die data over lonen in 89 landen onderzoekt en vergelijkt. De Nederlandse data zijn gebaseerd op 230.000 ingevulde enquêtes. Monsterboard is marktleider in het succesvol verbinden van mensen en bedrijven om ze te helpen aan een betere baan of het beste talent. Samen geloven beide partijen dat deze Index meer openheid creëert in ‘de wereld van werk’.

Download PDF
Download PDF
Over Monsterboard

Over Monsterboard
Monsterboard is onderdeel van Monster Worldwide, Inc. (NYSE: MWW). Monster is al ruim 20 jaar wereldwijd actief in meer dan 40 landen en marktleider in het succesvol verbinden van mensen en bedrijven om ze te helpen aan een betere baan of het beste talent.

Monsterboard is pionier in de recruitmentindustrie met geavanceerde technologie in carrièremanagement, recruitment en talentmanagement en biedt een breed scala intelligente, digitale, sociale en mobiele oplossingen aan.

berichten