Vrouwen in zorg en onderwijs verdienen stukken minder dan mannen

Loonkloof mannen en vrouwen in rest Europa veel groter dan in Nederland

Vrouwen verdienen per jaar gemiddeld nog altijd 1664,- euro minder dan hun mannelijke collega’s. Daarmee heeft Nederland alsnog een relatief kleine loonkloof (5%). In de zorg sector en het onderwijs is er sprake van een grotere kloof tussen mannelijke en vrouwelijke salarissen, het verschil is hier 15%. In de bouwsector is er geen sprake meer van een kloof en verdienen mannen en vrouwen evenveel. In vergelijking met andere landen is de loonkloof in Nederland kleiner. In Duitsland verdienen mannen gemiddeld 25% meer en in de UK 22% meer. Dat blijkt uit de jaarlijkse Loonwijzer/Monsterboard WageIndex.

Zowel voor het onderwijs als de zorg geldt dat deze sectoren gedomineerd worden door vrouwelijke medewerkers. Verrassend is het om die reden dat er hier nog altijd sprake is van een flinke salariskloof tussen beide seksen. Paulien Osse, directeur Stichting Loonwijzer: “Het is jammer dat er zo’n grote loonkloof is in de sectoren waar juist veel vrouwen werken, maar dit kan verschillende redenen hebben. Als de mannen in deze organisaties vooral bestuursfuncties bekleden en de vrouwen meer de uitvoerende en zorgende werkplekken invullen, dan is het begrijpelijk dat zij in andere functies ook een ander salaris verdienen. Maar veel vrouwen kiezen ook voor deze sectoren omdat er meer opties zijn om werk en gezin te combineren, zoals bijvoorbeeld korter werken. Dit betekent minder uren werken en dat levert natuurlijk minder geld op. Maar uiteindelijk ook minder kans op promotie en dus een lager salaris per uur.”

Loonkloof in de ICT onder de loep

Naast de gezondheidszorg en het onderwijs, is er ook in de private sector sprake van loonkloven, bijvoorbeeld in de juridische sector (verschil van 11%), de financiële sector (ook 11%) en de ICT branche (8%). Als je de ICT sector onder de loep neemt, is te zien dat vrouwen in de functie van IT technicus 9% meer verdienen dan mannen, maar als manager verdienen zij 10% minder. Mannelijke sales professionals in de ICT zijn het afgelopen jaar fors meer gaan verdienen. Zij gingen van 13,90 euro per uur omhoog naar 17,30 euro per uur in 2015. Maar vrouwen in dezelfde functie zijn maar 0,6 euro gestegen in uurloon. Door deze specifieke ontwikkeling is de loonkloof voor sales functies in de ICT in een jaar tijd van 6% naar 21% gegroeid. Vrouwen ontvingen in de ICT wel vaker een winstuitkering dan mannen; 13% van de vrouwen versus 8% van de mannen.

Gian Zandonà, managing director van Monsterboard: “Iedereen zal het met me eens zijn als ik zeg dat een loonkloof nooit wenselijk is, maar het is wel goed om te zien dat Nederland het beter doet dan omliggende landen. Kijkend naar de IT sector zien we dat de gemiddelde loonkloof kleiner wordt de laatste jaren. Dat is positief, maar het kan ook altijd beter. Wil je hogerop? Wil je je salaris verbeteren? Dat heb je, ook als vrouw, zelf in de hand. Durf te vragen en jezelf te promoten! Vrouwen zijn hierin vaak minder assertief dan de meeste van hun mannelijke collega’s maar dat is nergens voor nodig.”

De Loonwijzer/Monsterboard WageIndex

De Loonwijzer/Monsterboard WageIndex is het resultaat van de jarenlange relatie tussen Monsterboard en Stichting Loonwijzer en hun gezamenlijke behoefte aan een transparante arbeidsmarkt. Loonwijzer is een onafhankelijke non-profit organisatie die data over lonen in 89 landen onderzoekt en vergelijkt. De Nederlandse data zijn gebaseerd op 230.000 ingevulde enquêtes. Monsterboard is marktleider in het succesvol verbinden van mensen en bedrijven om ze te helpen aan een betere baan of het beste talent. Samen geloven beide partijen dat deze Index meer openheid creëert in ‘de wereld van werk’.

Download PDF
Download PDF
Over Monsterboard

Over Monsterboard
Monsterboard is onderdeel van Monster Worldwide, Inc. (NYSE: MWW). Monster is al ruim 20 jaar wereldwijd actief in meer dan 40 landen en marktleider in het succesvol verbinden van mensen en bedrijven om ze te helpen aan een betere baan of het beste talent.

Monsterboard is pionier in de recruitmentindustrie met geavanceerde technologie in carrièremanagement, recruitment en talentmanagement en biedt een breed scala intelligente, digitale, sociale en mobiele oplossingen aan.

berichten