Lonen in Nederlandse ICT sector eindelijk weer in de lift

Meer dan de helft ICT professionals wil binnen een jaar een nieuwe baan

De lonen in de ICT sector zaten in 2015 eindelijk weer in de lift sinds de daling van de lonen in deze branche inzette in 2010. Het gemiddelde uurloon groeide ten opzichte van 2014 met 4% naar 15,30 euro per uur. ICT medewerkers verdienen daarmee bovengemiddeld, het gemiddelde uurloon van Nederlanders is gelijk gebleven op 14,40 euro. Het aantal bonussen in de ICT is in vergelijking met 2014 verdubbeld (van 11% naar 22%). Ook steeg het percentage ICT professionals dat een 13e maand ontving van 7% naar 19% in vergelijking met een jaar eerder. Dat blijkt uit de jaarlijkse Loonwijzer/Monsterboard WageIndex.

De ICT sector blijft sterk groeien, het aantal vacatures in de branche blijft toenemen en 47% van de ICT’ers wil binnen 12 maanden een nieuwe baan vinden. “We zien elk jaar dat het gemiddelde uurloon de economische ontwikkelingen in de markt volgt. De vraag naar ICT professionals groeit al een aantal jaar en hoewel ICT’ers meer verdienen dan gemiddeld, steeg het salaris niet zo hard als de groei van de vraag naar personeel in de ICT. Tot afgelopen jaar. Het is dan ook niet gek dat veel ICT professionals zich nu oriënteren op een nieuwe baan. Het is altijd slim om je verbetermogelijkheden op het gebied van werk te onderzoeken.”, schetst Gian Zandonà, managing director van Monsterboard. Paulien Osse, directeur Stichting Loonwijzer, vult aan: “Opvallend in de ICT is dat de salarissen en bonussen sterk zijn toegenomen en dat juist de ontevredenheid hierover net zo hoog is als in 2014. Als het werk niet leuk is zijn er maar twee opties: ander werk zoeken of het werk samen met collega’s leuker maken.”

202622 tabel lonen fd7137 original 1459931495

Baanveiligheid en loopbaanontwikkeling in de ICT

Het aantal verwachte ontslagen in de ICT is sterk afgenomen in 2015 (-21%). Ook geeft meer dan driekwart van de medewerkers aan tevreden te zijn met de veiligheid van zijn baan. Het merendeel van de ICT’ers geeft daarnaast aan vertrouwen te hebben in de management strategie van hun bedrijf. Meer dan de helft van de ICT medewerkers had in 2015 de mogelijkheid om een training te volgen om zichzelf verder te ontwikkelen.

De Loonwijzer/Monsterboard WageIndex

De Loonwijzer/Monsterboard WageIndex is het resultaat van de jarenlange relatie tussen Monsterboard en Loonwijzer en hun gezamenlijke behoefte aan een transparante arbeidsmarkt. Loonwijzer is een onafhankelijke non-profit organisatie die data over lonen in 89 landen onderzoekt en vergelijkt. De Nederlandse data zijn gebaseerd op 230.000 ingevulde enquêtes, waarvan 25.572 medewerkers werkzaam in de ICT branche. Monsterboard is marktleider in het succesvol verbinden van mensen en bedrijven om ze te helpen aan een betere baan of het beste talent. Samen geloven beide partijen dat deze Index meer openheid creëert in ‘de wereld van werk’.

Download PDF
Download PDF
Over Monsterboard

Over Monsterboard
Monsterboard is onderdeel van Monster Worldwide, Inc. (NYSE: MWW). Monster is al ruim 20 jaar wereldwijd actief in meer dan 40 landen en marktleider in het succesvol verbinden van mensen en bedrijven om ze te helpen aan een betere baan of het beste talent.

Monsterboard is pionier in de recruitmentindustrie met geavanceerde technologie in carrièremanagement, recruitment en talentmanagement en biedt een breed scala intelligente, digitale, sociale en mobiele oplossingen aan.

berichten