Forse stijging in vraag naar starters op de arbeidsmarkt

Veel vraag naar werknemers in IT, sales en techniek, software-/webdeveloper meest gevraagde functie

31 MAART 2016, AMSTERDAM
Samenvatting
Er is een opvallend grote vraag naar starters op de arbeidsmarkt. In maar liefst een derde (31 procent) van de vacatures wordt specifiek gevraagd naar een arbeidskracht met minder dan twee jaar werkervaring. Vorig jaar was dit nog 26 procent.

Er is een opvallend grote vraag naar starters op de arbeidsmarkt. In maar liefst een derde (31 procent) van de vacatures wordt specifiek gevraagd naar een arbeidskracht met minder dan twee jaar werkervaring. Vorig jaar was dit nog 26 procent. Dit blijkt uit het Monster Year Report, een arbeidsmarktrapport van carrièresite Monsterboard. Monsterboard ziet dat de vraag naar millennials blijft groeien en verwacht dat dit alleen nog maar zal toenemen. De meeste bedrijven zoeken nog altijd naar mensen in IT, sales en techniek.

“Volgens onderzoek(1) bestaat de helft van de wereldwijde beroepsbevolking in 2020 uit millennials, vooral vanwege het uitstomen van babyboomers. In 2025 vervullen millennials zelfs meer dan drie kwart van alle banen(2)”, aldus Gian Zandonà, managing director van Monsterboard.nl. “De moderne werknemer denkt op een andere manier dan voorgaande generaties. Millennials zijn vooral op zoek naar wat een werkgever voor hen kan betekenen, waar het bedrijf voor staat en zijn minder gevoelig voor traditionele arbeidsverhoudingen. De ‘war for talent’ is nu echt losgebarsten en dit zal alleen maar heviger worden. Denk dus goed na over hoe je talenten kunt binden aan je organisatie.”

Vraag naar IT’ers blijft groot
De vraag naar IT personeel bleef in 2015 onverminderd groot. Een vijfde van de vacatures op Monsterboard was expliciet gericht aan IT’ers. Ook in de sales (16 procent) en techniek (13 procent) worden veel vacatures opgesteld. De grootste vacaturegroei heeft plaatsgevonden in de sectoren financieel (+22 procent) en logistiek (+50 procent).

Dat er nog altijd veel vraag is naar IT’ers, blijkt ook uit de meest gevraagde functietitels. Maar liefst 7 procent van de werkgevers verwelkomt graag een software/webdeveloper in zijn bedrijf. Accountmanagers staan met 5 procent op de tweede plaats van meest gevraagde functietitels. De derde plaats komt dan weer uit de IT-wereld: in 3 procent van de vacatures wordt gezocht in de categorie softwareadvies en implementatie.

Over het Monster Year Report
Het Monster Year Report, een jaarlijks onderzoek van Monsterboard, biedt een analyse van trends en ontwikkelingen in de arbeidsmarkt. Naast de trends in zoekgedrag en vacatures op Monsterboard.nl, maakt het rapport gebruik van cijfers en onderzoek van CBS, PwC en Deloitte. Het is de zesde keer dat het Monster Year Report is uitgebracht.

Afbeeldingen
Documenten
Download PDF
Download PDF
Over Monsterboard

Over Monsterboard
Monsterboard is onderdeel van Monster Worldwide, Inc. (NYSE: MWW). Monster is al ruim 20 jaar wereldwijd actief in meer dan 40 landen en marktleider in het succesvol verbinden van mensen en bedrijven om ze te helpen aan een betere baan of het beste talent.

Monsterboard is pionier in de recruitmentindustrie met geavanceerde technologie in carrièremanagement, recruitment en talentmanagement en biedt een breed scala intelligente, digitale, sociale en mobiele oplossingen aan.

berichten