Fors meer IT & Telecom werknemers op zoek naar nieuwe baan

22 APRIL 2015, AMSTERDAM
Samenvatting
Meer dan de helft (56 procent) van de werknemers binnen de IT & Telecom wil graag dit jaar een nieuwe baan. Vorig jaar was dit nog maar 39 procent. Dit blijkt uit de Loonwijzer/Monsterboard Wage Index, een rapport dat inzicht geeft in de loonontwikkeling en arbeidsmarkt in Nederland.

Desondanks is de baantevredenheid licht toegenomen naar 62 procent, waarbij maar liefst 86 procent tevreden is met de baanzekerheid. In 2015 verwacht 68 procent een promotie en 13 procent ontslagen.

“Het is opvallend dat steeds meer medewerkers in de IT & Telecom sector een nieuwe baan zoeken”, aldus Gian Zandonà, Managing Director van Monsterboard.nl. “In deze sector zijn nog altijd veel vacatures, dus is het een mooie tijd om van baan te wisselen. De eerste stap is het updaten van je online cv, job alerts en Twitter feeds in te schakelen en met een professionele blik te kijken naar je sociale profielen. Zo ben je goed voorbereid wanneer die nieuwe kans voorbij komt.”

IT & Telecom niet meer honkvast
In 2013 waren werknemers in de IT & Telecom sector nog verreweg het minst op zoek naar een nieuwe baan (39 procent), in 2014 ligt het percentage met 56 procent boven het landelijk gemiddelde. Het landelijk gemiddelde nam met 3 procent toe naar 53 procent. Nog steeds zijn mensen in de horeca & toerisme (68 procent) het meest op zoek naar een nieuwe baan.

“De Wage Index wees eerder al uit dat de lonen in IT & Telecom daalden en dat twee derde van de medewerkers een loonsverhoging verwacht in 2015”, aldus Paulien Osse, directeur van Loonwijzer. “Dit kan de reden zijn dat veel meer werknemers binnen de sector op zoek zijn naar een nieuwe baan. En onderhandelen over salaris bij een nieuwe baan is een beproefde manier om op een hoger salaris uit te komen. ”

Baantevredenheid neemt licht toe in IT & Telecom sector
In 2014 was 62 procent van de IT & Telecom werknemers tevreden met zijn baan. Dit is een stijging van 3 procent ten opzichte van 2013, blijkt uit de Loonwijzer/Monsterboard Wage Index. Het Nederlands gemiddelde ligt op 65 procent. Medewerkers in de IT & Telecom zijn het meest tevreden met hun baanzekerheid (86 procent). 69 procent is tevreden met zijn werkplek en 80 procent met collega’s (74 procent in 2013). 64 procent is tevreden met zijn leidinggevende.

Verwachtingen voor 2015
13 procent van de werknemers in IT & Telecom verwacht in 2015 ontslagen, een lichte toename van 3 procent ten opzichte van een jaar eerder. Maar liefst 68 procent verwacht een promotie en 65 procent een loonsverhoging. 67 procent denkt in 2015 bij zijn huidige werkgevers te blijven, een daling van 9 procent ten opzichte van 2013. Dit ligt in lijn met de forse stijging van mensen die een nieuwe baan zoeken.

De Loonwijzer/Monsterboard Wage Index
De Loonwijzer/Monsterboard Wage Index is het resultaat van de jarenlange relatie tussen Monsterboard en Loonwijzer en hun gezamenlijke behoefte aan een transparante arbeidsmarkt. Loonwijzer is een onafhankelijke non-profit organisatie die data over lonen in meer dan zeventig landen onderzoekt en vergelijkt. Monsterboard is marktleider in het succesvol verbinden van mensen en bedrijven om ze te helpen aan een betere baan of het beste talent. Samen geloven beide partijen dat deze Index meer openheid creëert in ‘de wereld van werk’.

Download PDF
Download PDF
Over Monsterboard

Over Monsterboard
Monsterboard is onderdeel van Monster Worldwide, Inc. (NYSE: MWW). Monster is al ruim 20 jaar wereldwijd actief in meer dan 40 landen en marktleider in het succesvol verbinden van mensen en bedrijven om ze te helpen aan een betere baan of het beste talent.

Monsterboard is pionier in de recruitmentindustrie met geavanceerde technologie in carrièremanagement, recruitment en talentmanagement en biedt een breed scala intelligente, digitale, sociale en mobiele oplossingen aan.

berichten