Helft van werkend Nederland wil dit jaar nieuwe baan

22 APRIL 2015, AMSTERDAM
Samenvatting
-

Meer dan de helft van Nederlandse werknemers wil graag dit jaar een nieuwe baan (52,7 procent). Dat blijkt uit de Loonwijzer/Monsterboard Wage Index, een rapport dat inzicht geeft in de loonontwikkeling en arbeidsmarkt in Nederland. In de IT & Telecom sector steeg het aantal werknemers dat op zoek wil naar een nieuwe uitdaging het meest (+17 procent) en in de horeca & toerisme is dit percentage het hoogst met maar liefst 68 procent. In de horeca heerst dan ook de minste baantevredenheid: slechts iets meer dan de helft van de werknemers is tevreden. Over het algemeen waren medewerkers in 2014 juist positiever dan in 2013. De baantevredenheid nam van 60 procent in 2013 toe naar 63 procent en minder werknemers verwachten een ontslag (14 procent in 2014 tegenover 17 procent in 2013).In Nederland namen ongeveer 260.000 respondenten deel aan het onderzoek.

“We zien dat steeds meer werknemers op zoek zijn naar een nieuwe baan, vooral in de IT & Telecom neemt die bereidheid toe”, aldus Gian Zandonà, Managing Director van Monsterboard.nl. “Nu er weer meer vacatures zijn is het een mooi moment om een volgende stap in je carrière te zetten. De eerste stap is het updaten van je online cv en met een professionele blik te kijken naar je sociale profielen. Ook is het goed om Twitter feeds te volgen en vacature alerts in te schakelen. Quick wins om goed voorbereid te zijn wanneer die nieuwe kans voorbij komt.”

Fors meer IT & Telecom werknemers op zoek naar iets nieuws
In de sector horeca & toerisme hebben de meeste werknemers het voornemen om dit jaar een nieuwe baan te vinden (68 procent). De sector wordt gevolgd door transport & logistiek (57 procent) en de IT & telecom (56 procent). In IT & Telecom nam dit voorname fors toe, het percentage steeg maar liefst 17 procent ten opzichte van 2013, de grootste stijging van alle sectoren. In de agrarische sector zijn werknemers het minst gebrand om elders aan de slag te gaan: slechts 40 procent van de werknemers wil in 2015 ergens anders werken, een daling van 10 procent ten opzichte van 2013.

“De Wage Index wees eerder al uit dat werknemers in de IT en Telecom minder zijn gaan verdienen”, aldus Paulien Osse, directeur van Loonwijzer. “Het is dan ook niet gek dat werknemers in die sector sneller op zoek zijn naar een nieuwe uitdaging.”

Baantevredenheid neemt in vrijwel iedere sector toe
In vrijwel alle sectoren is de baantevredenheid in 2014 licht toegenomen. Alleen in de gezondheidszorg is dit gelijk gebleven. De grootste baantevredenheid heerst in de agrarische sector waar 71 procent van de werknemers tevreden is. Dit heeft vooral te maken met de groeiende baanzekerheid en tevredenheid over de werkomgeving. De agrarische sector wordt gevolgd door de juridische en marketing & communicatie sector (70 procent). Deze sectoren lieten ten opzichte van vorig jaar dan ook de grootste stijging zien van respectievelijk 10 procent en 7 procent. Daarnaast liet ook de bouw & techniek sector een forse stijging zien van 7 procent. In de sector horeca & toerisme zijn de minste medewerkers tevreden (55 procent).

Werknemers in Nederland steeds meer content met werkomgeving en collega’s
Op het gebied van werknemerstevredenheid zijn werknemers ook meer tevreden over de werkomgeving en over hun collega’s. Vooral in de agrarische sector is de tevredenheid sterk toegenomen, van 58 procent in 2013 naar 72 procent in 2014. Medewerkers in de juridische en marketing & communicatie sector zijn het meest tevreden over hun werkplek (76% procent). In de transport en logistiek zijn werknemers het minst tevreden over de werkomgeving (59 procent).

Werknemers zijn ook meer content over collega’s en leidinggevenden. In de juridische en marketing & communicatiesector (82 procent) en IT & Telecom sector (80 procent) is men het meest tevreden over collega’s. Ook qua tevredenheid met leidinggevenden scoren de juridische en marketing & communicatiesector (67 procent) en IT & Telecom sector (64 procent) in de top 3. Alleen in de gezondheidszorg en in de horeca zijn werknemers minder tevreden ten opzichte van 2013. Binnen deze sectoren ligt de tevredenheid over collega’s en leidinggevenden dan ook het laagst.

Minder werknemers verwachten ontslag in 2015
Hoewel meer werknemers op zoek zijn naar een nieuwe uitdaging, verwachten minder werknemers ontslagen te worden dit jaar. In 2013 verwachtten 17 procent van de werknemers een ontslag, dit percentage daalde in 2014 naar 14 procent. De minste ontslagen worden in de agrarische sector verwacht, slechts 3 procent van de werknemers verwacht zijn baan kwijt te raken. In de gezondheidszorg zijn werknemers het minst zeker van de toekomst van hun baan, 28 procent houdt rekening met een ontslag.

De Loonwijzer/Monsterboard Wage Index
De Loonwijzer/Monsterboard Wage Index is het resultaat van de jarenlange relatie tussen Monsterboard en Loonwijzer en hun gezamenlijke behoefte aan een transparante arbeidsmarkt. Loonwijzer is een onafhankelijke non-profit organisatie die data over lonen in meer dan zeventig landen onderzoekt en vergelijkt. Monsterboard is marktleider in het succesvol verbinden van mensen en bedrijven om ze te helpen aan een betere baan of het beste talent. Samen geloven beide partijen dat deze Index meer openheid creëert in ‘de wereld van werk’.

Download PDF
Download PDF
Over Monsterboard

Over Monsterboard
Monsterboard is onderdeel van Monster Worldwide, Inc. (NYSE: MWW). Monster is al ruim 20 jaar wereldwijd actief in meer dan 40 landen en marktleider in het succesvol verbinden van mensen en bedrijven om ze te helpen aan een betere baan of het beste talent.

Monsterboard is pionier in de recruitmentindustrie met geavanceerde technologie in carrièremanagement, recruitment en talentmanagement en biedt een breed scala intelligente, digitale, sociale en mobiele oplossingen aan.

berichten