Veel IT’ers laten carrièrekansen liggen

23 JUNI 2015, AMSTERDAM

IT’ers zijn zich niet altijd bewust van de mogelijkheden op de arbeidsmarkt, hierdoor missen ze kansen. Wellicht dat het gemak van het vinden van een baan ze enigszins gemakzuchtig maakt in het vinden van de allerbeste baan: 40 procent geeft aan weleens een baan te hebben aangenomen zonder na te denken over andere mogelijkheden, en een op de vijf weet zelfs niet goed welke mogelijkheden er zijn. Dit blijkt uit een onderzoek van Monsterboard, uitgevoerd onder ruim 500 IT’ers1. Volgens carrièresite Monsterboard zijn er voor IT’ers juist veel mogelijkheden om een betere baan te vinden.

IT’er wil controle over carrière
Driekwart van de IT’ers vindt het belangrijk om controle te hebben over zijn eigen carrière, maar slechts de helft heeft een duidelijk carrièredoel voor ogen. 15 procent geeft toe dat ze de laatste jaren niet alles uit hun carrière gehaald hebben en bijna de helft is voor zijn laatste baan niet zelf actief op zoek geweest. Wellicht zijn IT’ers gemakzuchtig geworden in de huidige arbeidsmarkt waar veel vraag is naar verschillende IT functies; 40 procent geeft dan ook aan dat ze denken dat het voor hen gemakkelijk is om een nieuwe baan te vinden.

“IT’ers geven aan controle te willen over hun carrière, daarvoor is het wel belangrijk dat je weet waar je mogelijkheden liggen. Vraag jezelf af wat jouw ambities zijn en hoe je die kunt bereiken”, aldus Gian Zandonà, Managing Director van Monsterboard.nl. “Ook al ben je in de luxe positie dat je goed zit, het is belangrijk om het heft in eigen handen te nemen om nóg meer uit je carrière te halen. In de huidige markt zijn veel kansen voor IT’ers, zorg ervoor dat je je hier bewust van bent zodat je die kansen kunt pakken. Alleen door ook echt de controle te nemen, haal jij het beste uit jezelf.”

Developers willen de meeste controle over hun carrière
Binnen de support-medewerkers hebben de minste werknemers een carrièredoel voor ogen (47 procent). 53 procent van de developers heeft zijn carrière al uitgestippeld, terwijl dit geldt voor 61 procent van de project managers & IT specialisten. Vooral developers (78 procent) en de IT specialisten (75 procent) vinden het belangrijk om controle te hebben over hun eigen carrière. Twee derde van de support-medewerkers denkt hier hetzelfde over.

Kwart van de IT’ers weet niet waar ze een nieuwe baan moeten zoeken
61 procent van de ondervraagden geeft aan open te staan voor een andere baan. Desalniettemin geeft een kwart van de ondervraagden aan op zoek te zijn naar een betere baan, maar niet goed te weten waar ze moeten zoeken. Vooral binnen de project managers & IT specialisten (33 procent) is deze groep behoorlijk. Het geldt voor 22 procent van de developers en 27 procent van de support-medewerkers. Uit het onderzoek van Monsterboard blijkt dat twee op de vijf ondervraagden in het verleden wel eens een baan heeft aangenomen zonder na te denken over andere mogelijkheden. Hiervan zijn de IT specialisten het meest spontaan te werk gegaan, 46 procent heeft weleens een baan aangenomen zonder verder te kijken. Developers (36 procent) en support-medewerkers (38 procent) zijn hier bedachtzamer in.

Afbeeldingen
Over Monsterboard

Over Monsterboard
Monsterboard is onderdeel van Monster Worldwide, Inc. (NYSE: MWW). Monster is al ruim 20 jaar wereldwijd actief in meer dan 40 landen en marktleider in het succesvol verbinden van mensen en bedrijven om ze te helpen aan een betere baan of het beste talent.

Monsterboard is pionier in de recruitmentindustrie met geavanceerde technologie in carrièremanagement, recruitment en talentmanagement en biedt een breed scala intelligente, digitale, sociale en mobiele oplossingen aan.

berichten