Helft IT’ers ziet drempels voor carrière van vrouwen in hun vakgebied

Aantal vrouwelijke rolmodellen in de IT is beperkt

12 NOVEMBER 2015, AMSTERDAM

Ondanks dat een meerderheid van de werknemers in de IT graag meer vrouwelijke collega’s verwelkomt, kent de branche nog veel barrières voor vrouwen en hun carrière. Zo antwoordt de helft (47%) van de IT’ers dat het voor vrouwen moeilijker is om carrière te maken in de IT dan voor mannen. Desondanks zien 9 op de 10 IT’ers de toegevoegde waarde van meer vrouwen in hun vakgebied. Dat blijkt uit representatief onderzoek onder 500 IT’ers in opdracht van carrièresite Monsterboard. Momenteel is slechts 12 procent van de IT’ers vrouw1. Toch verwacht twee derde van alle werknemers in de IT dat de branche in de toekomst een betere man-vrouwverhouding heeft.

83 procent van de IT’ers vindt specifieke ‘vrouwelijke kwaliteiten’ – zoals een andere management- of communicatiestijl – waardevol voor de IT-branche. Maar liefst 9 op de 10 zien de toegevoegde waarde van meer vrouwen in IT. Volgens bijna de helft is diversiteit goed voor iedere werkomgeving, zij noemen dit als voornaamste reden voor meer vrouwen in IT. Echter ziet ruim de helft (55%) van de respondenten ook wel dat door het lage aandeel vrouwen in de branche er maar weinig vrouwelijke rolmodellen zijn. Meer dan 45 procent van de vrouwen geeft aan dat het lastig is om een coach te vinden binnen het vak die hen steunt in de carrière.

Behoefte aan passende coach
“Vrouwen in de IT missen vrouwelijke rolmodellen en passende coaches die hen steunen in hun carrière”, aldus Gian Zandonà, managing director van Monsterboard.nl. “Een event als IT-Diamonds besteedt hier aandacht aan en biedt mogelijkheden voor vrouwen in de IT om hun netwerk uit te breiden.”

Monsterboard is partner van IT-Diamonds en hoopt dat door een dergelijk initiatief meer vrouwen zich aangetrokken voelen door de IT-sector en de carrièreperspectieven die dit hen biedt. “Want meer vrouwen in de IT is niet alleen goed voor de diversiteit en mentaliteit op de werkvloer, maar ook voor de ontwikkeling van de gehele branche”, vervolgt Zandonà.

Over het onderzoek
Aan het onderzoek onder 490 medewerkers in de IT deden zowel mannen als vrouwen mee. Het onderzoek is uitgevoerd door PanelWizard in november 2015 in opdracht van Monsterboard.

1.Bron: werk.nl, Technische en ICT-beroepen, Arbeidsmarktbeschrijving, 10 september 2015.https://www.werk.nl/xpsimage/wdo214179

Afbeeldingen
Over Monsterboard

Over Monsterboard
Monsterboard is onderdeel van Monster Worldwide, Inc. (NYSE: MWW). Monster is al ruim 20 jaar wereldwijd actief in meer dan 40 landen en marktleider in het succesvol verbinden van mensen en bedrijven om ze te helpen aan een betere baan of het beste talent.

Monsterboard is pionier in de recruitmentindustrie met geavanceerde technologie in carrièremanagement, recruitment en talentmanagement en biedt een breed scala intelligente, digitale, sociale en mobiele oplossingen aan.

berichten