Hoeveel Big Mac’s koop je voor een salaris?

Om aan te tonen hoeveel werknemers wereldwijd verdienen en wat hun koopkracht is op basis van een salaris, wordt wel de Big Mac Index van The Economist gebruikt. Deze index laat zien hoeveel Big Mac’s je in een land kunt kopen voor een netto uurloon. Met welke functies en in welk land verdien je het meest en hoeveel big mac's kun je daarvoor kopen? Loonwijzer en Monsterboard zochten het voor je uit!

Hoeveel Big Mac’s verdient een manager?

Als het gaat om het netto uurloon zijn Nederlandse managers de op een na best betaalde managers in Europa. Hun netto uurloon is 17,00 US dollars*. Daar kunnen die managers 4,3 Big Mac’s voor kopen. Ook wereldwijd gezien verdienen Nederlandse managers goed met een plaats in de top vijf. Alleen leidinggevenden in Spaans sprekende landen verdienen meer: in Spanje 19,20 dollar per uur (goed voor 3,7 Big Mac’s), in Argentinië 18,80 dollar per uur (goed voor 2,9 Big Mac’s) en 21,80 dollar per uur in Chili (3,8 Big Mac’s).

Nederlandse professionals goed voor vier Big Mac’s

Het gemiddelde netto uurloon van Nederlandse professionals is 15,50 dollar per uur en daarmee vergelijkbaar met professionals in de UK (15,60 dollar). In beide landen koop je daar bijna 4 Big Mac’s voor. Professionals uit de Verenigde Staten (18,50 dollar) en Zuid-Afrika (16,60 dollar) verdienen meer dan hun Nederlandse collega's, maar Nederlandse professionals verdienen het meest van alle Europese landen. De laagste lonen voor professionals liggen volgens de Loonwijzer/Monsterboard WageIndex in de Oekraïne (3,40 dollar), Wit-Rusland (4,20 dollar) en Indonesië (4,90 dollar), allemaal goed voor slechts een halve of een hele Big Mac.

Uurlonen administratief medewerkers over de hele wereld

Voor administratief personeel is het nettoloon in Nederland met 12,80 dollar het hoogst van de onderzochte landen (goed voor 3 Big Mac’s). Een goed loon voor administratief medewerkers is ook te vinden in de Verenigde Staten (11,50 dollar), België, Italië (beide 11,30 dollar ) en de UK ( 11,10 dollar). Ook voor deze groep werknemers zie je de laagste lonen in Oekraïne (2,70 dollar) en Wit-Rusland (3,60 dollar). Met 9,00 dollar per uur verdient administratief personeel in Argentinië het beste van de landen in Latijns-Amerika (daar kun je anderhalve Big Mac voor kopen). Het op een na hoogste loon wordt in deze regio verdiend in Chili (6,60 dollar). In Afrika werden zeer lage lonen waargenomen in Kenia (3,30 dollar) en in Aziatische landen als Sri Lanka (2,70 dollar) en Indonesië (3,90 dollar). Daar koop je in deze landen een halve Big Mac voor.

* Voor vergelijking van de netto uurlonen zijn de lokale munteenheden van elk land vertaald naar US dollars. Ook het aantal Big Mac’s dat je hiervoor kunt kopen is vertaald naar de prijs die je in dat land betaalt voor een Big Mac.

De Loonwijzer/Monsterboard WageIndex

De Loonwijzer/Monsterboard WageIndex is het resultaat van de jarenlange relatie tussen Monsterboard en Stichting Loonwijzer en hun gezamenlijke behoefte aan een transparante arbeidsmarkt. Loonwijzer is een onafhankelijke non-profit organisatie die data over lonen in 89 landen onderzoekt en vergelijkt. De Nederlandse data zijn gebaseerd op 230.000 ingevulde enquêtes. Monsterboard is marktleider in het succesvol verbinden van mensen en bedrijven om ze te helpen aan een betere baan of het beste talent. Samen geloven beide partijen dat deze Index meer openheid creëert in ‘de wereld van werk’.

Download PDF
Download PDF
Over Monsterboard

Over Monsterboard
Monsterboard is onderdeel van Monster Worldwide, Inc. (NYSE: MWW). Monster is al ruim 20 jaar wereldwijd actief in meer dan 40 landen en marktleider in het succesvol verbinden van mensen en bedrijven om ze te helpen aan een betere baan of het beste talent.

Monsterboard is pionier in de recruitmentindustrie met geavanceerde technologie in carrièremanagement, recruitment en talentmanagement en biedt een breed scala intelligente, digitale, sociale en mobiele oplossingen aan.

berichten