Nederland voor tweede jaar op rij stabiel uurloon

Onderwijs, onderzoek en ICT sector stijgen bovengemiddeld

Het gemiddeld uurloon in Nederland is in 2015 onveranderd hoog gebleven op 14,40 euro per uur. De hoogste gemiddelde uurlonen zijn genoteerd in het onderwijs en de onderzoeksector (16,50 euro), de productie (16,00 euro) en de ICT sector (15,30 euro). De ICT sector groeide ten opzichte van 2014 het sterkst met een toename van 0,60 euro per uur. Medewerkers in het onderwijs (58%) en de gezondheidszorg (55%) ontvingen de meeste bonussen. De verschillen in uurloon tussen mannen en vrouwen zijn erg laag in Nederland (5% verschil in 2014 en 2015). Op de loonschaal van Europa staan wij tussen de landen met de hoogste bruto salarissen. Dat blijkt uit de jaarlijkse Loonwijzer/Monsterboard WageIndex.

Net als in Nederland zijn de Duitse lonen in onderwijs en onderzoek het hoogst, in de UK verdienen werknemers in de ICT het meest. “We zien elk jaar dat het gemiddelde uurloon de economische ontwikkelingen in de markt volgt. Dit jaar zie je dat sterk terug in de ICT sector. Er is een groeiende vraag naar ICT professionals en daar wordt ook goed voor betaald.”, schetst Gian Zandonà, managing director van Monsterboard. De laagste gemiddelde uurlonen werden verdiend in de catering, toerisme en hospitality (10,80 euro), gevolgd door landbouw (13,00 euro) en transport en logistiek (13,10 euro).

Ervaren werknemers verdienen 53% meer dan starters

Over het algemeen geldt dat hoe meer ervaring een werknemer heeft, des te meer hij verdient. In alle sectoren van de Nederlandse economie, liggen de gemiddelde uurlonen voor medewerkers met 11 jaar ervaring of meer 53% hoger dan bij medewerkers met 0-2 jaar ervaring. Datzelfde geldt voor de UK met 56% verschil in lonen tussen ervaren professionals en starters. Duitsland vormt echter een flinke uitzondering op deze regel. Het verschil tussen het gemiddelde salaris van professionals en starters is hier slechts 23%. Dat komt omdat starters in Duitsland gemiddeld meer verdienen. In Nederland en de UK verdient een starter met 0-2 jaar werkervaring tussen de 11,00 en 12,00 euro per uur, terwijl hun Duitse collega’s starten op 15,00 euro per uur. Na 11 jaar ervaring of meer vereffent dit verschil zich en liggen de gemiddelde uurlonen in alle landen op een gelijk niveau van circa 18,00 euro.

De lonen voor starters zijn al drie jaar stabiel op 11,50 euro per uur, gelijk aan het starters uurloon in 2006. Paulien Osse, directeur Stichting Loonwijzer, licht toe: “Dat het uurloon gelijk is gebleven, kun je als een meevaller beschouwen. Maar als je de jaarlijkse inflatie er op los laat, gaan starters er natuurlijk niet op vooruit. Ook al ben je starter op de arbeidsmarkt, jouw kennis en kunde hebben ook waarde! Vergeet dat niet als je onderhandelt over je contract bij je toekomstige werkgever.” Gian Zandonà voegt toe: “Monsterboard ziet op de arbeidsmarkt ook een forse stijging in de vraag naar starters, dus er zijn kansen genoeg om stappen te maken in je carrière én je salaris.”

De Loonwijzer/Monsterboard WageIndex

De Loonwijzer/Monsterboard WageIndex is het resultaat van de jarenlange relatie tussen Monsterboard en Stichting Loonwijzer en hun gezamenlijke behoefte aan een transparante arbeidsmarkt. Loonwijzer is een onafhankelijke non-profit organisatie die data over lonen in 89 landen onderzoekt en vergelijkt. De Nederlandse data zijn gebaseerd op 230.000 ingevulde enquêtes. Monsterboard is marktleider in het succesvol verbinden van mensen en bedrijven om ze te helpen aan een betere baan of het beste talent. Samen geloven beide partijen dat deze Index meer openheid creëert in ‘de wereld van werk’.

Download PDF
Download PDF
Over Monsterboard

Over Monsterboard
Monsterboard is onderdeel van Monster Worldwide, Inc. (NYSE: MWW). Monster is al ruim 20 jaar wereldwijd actief in meer dan 40 landen en marktleider in het succesvol verbinden van mensen en bedrijven om ze te helpen aan een betere baan of het beste talent.

Monsterboard is pionier in de recruitmentindustrie met geavanceerde technologie in carrièremanagement, recruitment en talentmanagement en biedt een breed scala intelligente, digitale, sociale en mobiele oplossingen aan.

berichten