Salaris Nederlandse financials blijft achter bij Europa

Bonussen in banking en finance sector stijgen licht in 2015

Het uurloon voor medewerkers in de financiële dienstverlening, banking en verzekeringsbranche is in 2015 licht gestegen ten opzichte van 2014 (van 14,80 naar 15,00 euro). Alhoewel Nederlandse financials daarmee meer verdienen dan het gemiddelde bruto uurloon in Nederland (14,40 euro), verdienen zij minder dan hun Europese collega’s (Duitsland 19,60 euro, Italië 16,50 euro, België 16,50 euro en de UK 16,40 euro). De uitkering van eindejaarsbonussen is in de financiële sector aanzienlijk hoger dan in andere sectoren en steeg in 2015 van 29% naar 34%. Dat blijkt uit de jaarlijkse Loonwijzer/Monsterboard WageIndex.

Zeer positief in deze sector is dat financiële werknemers een sterke afname signaleerden van het aantal aangekondigde ontslagen in 2015, dit nam af met maar liefst 32% ten opzichte van 2014. “Een geruststellende ontwikkeling natuurlijk voor financials die lange tijd onzekerheid hebben ervaren als het gaat om hun baan. Het is nu te hopen dat het salaris ook zal stijgen, want met €15,- bruto per uur ligt dat lager dan in 2006 toen het €15,10 was.”, schetst Paulien Osse, directeur Stichting Loonwijzer. Gian Zandonà, managing director van Monsterboard, vult aan: “Je ziet dat financials zich positief uitlaten over de toekomst. Ze verwachten meer verantwoordelijkheden in hun huidige baan en een groot deel is gedreven om een nieuwe of betere baan te vinden! En de grootste stappen in je salaris maak je meestal door met een nieuwe baan te beginnen.”

Ontevredenheid over loongroei en bonussen

Ondanks de sterke stijging van de eindejaarsbonus, de 13de maand en de winstuitkering, zijn medewerkers in de financiële dienstverlening, banking en verzekeringsbranche het minst tevreden over hun loon (37%) en de bonussen (38%). Ze zijn daarentegen wel positief over hun collega’s (77%), hun baanzekerheid (72%) en hun werkuren (67%).

De Loonwijzer/Monsterboard WageIndex

De Loonwijzer/Monsterboard WageIndex is het resultaat van de jarenlange relatie tussen Monsterboard en Loonwijzer en hun gezamenlijke behoefte aan een transparante arbeidsmarkt. Loonwijzer is een onafhankelijke non-profit organisatie die data over lonen in 89 landen onderzoekt en vergelijkt. De Nederlandse data zijn gebaseerd op 230.000 ingevulde enquêtes, waarvan 19.973 medewerkers werkzaam in de financiële dienstverlening, banking en verzekeringen. Monsterboard is marktleider in het succesvol verbinden van mensen en bedrijven om ze te helpen aan een betere baan of het beste talent. Samen geloven beide partijen dat deze Index meer openheid creëert in ‘de wereld van werk’.

Download PDF
Download PDF
Over Monsterboard

Over Monsterboard
Monsterboard is onderdeel van Monster Worldwide, Inc. (NYSE: MWW). Monster is al ruim 20 jaar wereldwijd actief in meer dan 40 landen en marktleider in het succesvol verbinden van mensen en bedrijven om ze te helpen aan een betere baan of het beste talent.

Monsterboard is pionier in de recruitmentindustrie met geavanceerde technologie in carrièremanagement, recruitment en talentmanagement en biedt een breed scala intelligente, digitale, sociale en mobiele oplossingen aan.

berichten