Gevraagd worden te werken tijdens vakantie is voor velen onacceptabel

23 OKTOBER 2013, AMSTERDAM
Samenvatting
Tijdens de herfstvakantie zijn veel werknemers vrij. En dan bij voorkeur ook echt vrij, blijkt uit een poll van online carrièreplatform Monsterboard.nl. Want bijna de helft van de Nederlandse werknemers (48%) vindt het onacceptabel als gevraagd wordt te werken tijdens de vakantie.

Tijdens de herfstvakantie zijn veel werknemers vrij. En dan bij voorkeur ook echt vrij, blijkt uit een poll van online carrièreplatform Monsterboard.nl. Want bijna de helft van de Nederlandse werknemers (48%) vindt het onacceptabel als gevraagd wordt te werken tijdens de vakantie. Nog eens 33% geeft aan dit liever niet te doen. In Duitsland ligt dit percentage veel hoger: 73% van de Duitse medewerkers geeft aan nooit te werken tijdens de vakantie. In de Verenigde Staten zijn medewerkers veel vaker bereid tijdens de vakantie te werken, daar geeft 36% aan dit onacceptabel te vinden.

Dit blijkt uit een internationale peiling van Monsterboard, waarbij in totaal 3.981 respondenten een poll op de website hebben ingevuld. Opvallend is dat regionale verschillen groot zijn. Slechts 35% van de Franse en 39% van de Engelse respondenten werkt nooit tijdens de vakantie, tegenover 73% van de Duitsers. In de Verenigde Staten is de bereidheid om aan het werk te zijn tijdens de vakantie veel hoger: 64% vindt het acceptabel om vaak of soms te werken in de vrije periode. In Nederland is dit percentage 28%.

“Een flinke groep Nederlandse werknemers heeft het gevoel dat het belangrijk is om in verbinding met het werk te staan tijdens de vakantie. Dat is begrijpelijk, maar niet altijd verstandig“ stelt Ron Katzenbauer, online carrièrecoach van Monsterboard.nl. “Vakantie is juist bedoeld om wat afstand te nemen van de zakelijke beslommeringen en opnieuw op te laden voor wat komen gaat. Juist die afstand geeft een nieuw perspectief op zaken en brengt nieuwe energie. Om gezond te functioneren op de lange termijn, is het verstandig om tijdens de vakantie het werk echt uit te schakelen.”

Door de toegenomen connectiviteit voelen veel medewerkers zich enigszins verplicht om af en toe in te loggen tijdens de vrije dagen. Carrièrecoach Katzenbauer heeft een aantal tips voor deze medewerkers. “Zoek allereerst uit wat het beleid is in de onderneming waar je werkt. Het is goed te weten of hier afspraken over zijn gemaakt. Bepaal vervolgens jouw grens en deel die in een open gesprek met je werkgever. Dit is niet gemakkelijk, maar in de praktijk blijkt dat veel werkgevers hier begrip voor hebben. En ten slotte is het belangrijk om je neiging om toch in te loggen te onderdrukken. Doe wat je belooft, dat schept helderheid voor alle partijen.”

Leeftijd en inkomen maken het verschil in Nederland
Uit het onderzoek blijkt dat jongere generaties eerder van een carrière spreken dan oudere generaties, 44 procent van de Nederlanders tussen 25 en 34 jaar ziet hun huidige rol als onderdeel van hun carrière. In de leeftijdsgroep 34 – 65 jaar daalt het percentage carriertijgers naar 34 procent. Verder blijkt uit het onderzoek dat het inkomensniveau een belangrijke rol speelt in de carrièregezindheid, grootverdieners (53%) spreker in hun huidige rol vaker van een carrière dan middelgrote (29%) en lagere inkomens (23%).

Download PDF
Download PDF
Over Monsterboard

Over Monsterboard
Monsterboard is onderdeel van Monster Worldwide, Inc. (NYSE: MWW). Monster is al ruim 20 jaar wereldwijd actief in meer dan 40 landen en marktleider in het succesvol verbinden van mensen en bedrijven om ze te helpen aan een betere baan of het beste talent.

Monsterboard is pionier in de recruitmentindustrie met geavanceerde technologie in carrièremanagement, recruitment en talentmanagement en biedt een breed scala intelligente, digitale, sociale en mobiele oplossingen aan.

berichten