Nederlandse werknemer spreekt niet snel van carrière

21 JANUARI 2014, AMSTERDAM
Samenvatting
Uit een internationaal onderzoek in opdracht van carrièreplatformMonsterboard blijkt dat veel Nederlandse werknemers hun baan als werk zien en niet als carrière.

Uit een internationaal onderzoek in opdracht van carrièreplatform Monsterboard blijkt dat veel Nederlandse werknemers hun baan als werk zien en niet als carrière. Tweederde van de Nederlandse werknemers (60%) bestempelt hun huidige betrekking als ‘slechts een baan’ en niet als onderdeel van hun carrière. Opvallend is dat jongere generaties veel vaker spreken over een carrière dan ouderen. In Frankrijk spreekt maar liefst 70% van alle werknemers over een carrière.

Het onderzoek werd door GfK in 7 landen uitgevoerd. In totaal werden 8000 medewerkers ondervraagd, waarvan 500 in Nederland. Aan hen is gevraagd of zij hun huidige werk zien als ‘slechts een baan’ of als onderdeel van hun carrière. Uit de resultaten blijkt dat vooral de Fransen en Canadezen (respectievelijk 70% en 69%) spreken van een carrière. Duitsland scoort uitzonderlijk laag in het onderzoek, slechts 25 procent van de Duitse werknemers spreekt in hun huidige rol van een carrièrepad. Nederland eindigt met 38 procent op de voorlaatste plaats.

1.Frankrijk (70 %)

2.Canada (69 %)

3.Verenigde Staten (57 %)

4.Verenigd koninkrijk (43 %)

5.India (43 %)

6.Nederland (38 %)

7.Duitsland (25 %)

“Cultuureigenschappen in de verschillende landen hebben invloed op het begrip carrière, Duitsers staan er bijvoorbeeld om bekend harde werkers te zijn, maar spreken niet gauw over een carrière. Ook Nederlanders zijn over het algemeen bescheiden van aard, aldus Gian Zandonà, Managing Director Monsterboard.”


Het is goed om te zien dat jongere generaties enthousiast de arbeidsmarkt op gaan met het doel een succesvolle carrière te starten” zegt Zandonà. “Het is daarbij belangrijk om open minded te blijven, zodat kansen en uitdagingen wel gezien blijven worden. En als je echt geen carrièreperspectief ervaart in je huidige omgeving, is het misschien tijd om je ogen wat extra open te houden. Een carrière kenmerkt zich door meer groei en ontwikkeling en dat is iets wat veel medewerkers als zeer belangrijk en motiverend ervaren in hun werk.

Download PDF
Download PDF
Over Monsterboard

Over Monsterboard
Monsterboard is onderdeel van Monster Worldwide, Inc. (NYSE: MWW). Monster is al ruim 20 jaar wereldwijd actief in meer dan 40 landen en marktleider in het succesvol verbinden van mensen en bedrijven om ze te helpen aan een betere baan of het beste talent.

Monsterboard is pionier in de recruitmentindustrie met geavanceerde technologie in carrièremanagement, recruitment en talentmanagement en biedt een breed scala intelligente, digitale, sociale en mobiele oplossingen aan.

berichten