Internationale poll: gros vindt relatie op het werk schadelijk voor carrière

13 FEBRUARI 2014, AMSTERDAM
Samenvatting
De meeste werknemers zeggen ‘nee’ tegen liefde op het werk, omdat het hun carrière niet vooruithelpt. Volgens een internationale poll van Monster,Monsterboard in Nederland, is 39 procent van de werknemers tegen liefde op het werk, ze zouden dus nooit een romantische relatie binnen de werkmuren beginnen.

De meeste werknemers zeggen ‘nee’ tegen liefde op het werk, omdat het hun carrière niet vooruithelpt. Volgens een internationale poll van Monster,Monsterboard in Nederland, is 39 procent van de werknemers tegen liefde op het werk, ze zouden dus nooit een romantische relatie binnen de werkmuren beginnen. Nog eens 19 procent vindt het wel schadelijk voor de carrière, maar zou toch gaan daten met een collega. De mening van medewerkers verschilt per land. Respondenten uit de Verenigde Staten zijn het meest tegen liefdesrelaties op het werk en zouden nooit een collega daten (52%). Deelnemers uit de EU zijn het meest relaxed over relaties op het werk (24% zegt nooit te daten). De internationale peiling is gehouden op de websites van Monster en door 5100 respondenten ingevuld.

Een kwart van de respondenten (27%) verwacht dat een romance hun carrière niet zal schaden en zou een collega date.

"De gevolgen van daten met een collega kan je het beste per situatie bekijken. Goed inzicht krijgen in het beleid van een bedrijf en de cultuur is noodzakelijk. Als je gevoelens hebt voor een collega is zorgvuldigheid in alle gevallen geboden. Je positie en die van de betreffende collega is namelijk een belangrijke factor. Binnen veel bedrijven is het niet toegestaan dat er een relatie ontstaat tussen twee medewerkers waarbij er een verschil is in hiërarchie. Een goede baan voor een korte vlam in gevaar brengen is nooit verstandig. Maar als je een hele speciale band hebt met een collega bedenk je dan dat het verkennen van een andere carrière gemakkelijker is dan het vinden van de ware liefde," aldus Ron Katzenbauer.

Culturele verschillen
Uit de Nederlandse peiling onder 200 respondenten blijkt dat Nederlanders minder bang zijn voor carrièregevolgen. 28 Procent vindt daten met een collega schadelijk en zou dit niet doen, 36 procent gelooft dat er niet veel kan gebeuren en wil best met een collega daten. Respondenten uit de VS zijn het meest tegen liefdesrelaties op werk. Meer dan de helft (52%) denkt dat relaties op het werk schadelijk zijn voor hun carrière en zou nooit overwegen een collega te daten. De Fransen bevestigen hun reputatie als land van de liefde, 49 procent zou ondanks mogelijke schade voor de carrière toch met een collega gaan daten. Indiase respondenten zijn voorzichtiger, slechts 9 procent zou met een collega daten ook al kan dit schadelijk zijn voor hun carrière. Respondenten uit EU-landen zijn over het algemeen ontspannen over liefdesrelaties op het werk: 35 procent vindt daten met een collega onschuldig en slechts 24 procent zegt op zijn hoede te zijn voor romances op het werk en zou dit ook niet overwegen.

Over de peiling
Monsterboard, de wereldwijde marktleider in het succesvol verbinden van de juiste mensen met de juiste mogelijkheden en onderdeel van vlaggenschip Monster Worldwide stelde bezoekers van de site de vraag: “Denk je dat het daten met een collega je carrière zou schaden en zou je het doen?” Monster ontving meer dan 5100 reacties. Wereldwijd werd als volgt geantwoord.

39% zei “Ja, schadelijk, ik zou niet daten”

19% zei “Ja schadelijk, maar ik zou wel daten”

15% zei “Niet schadelijk, maar ik zou nooit met een collega daten”

27% zei “Niet schadelijk en ik zou een collega best daten”

De resultaten van de huidige wereldwijde Monster poll zijn gebaseerd op stemmen van bezoekers van de websites tussen 6 en 20 januari 2014. Een stem per gebruiker per vraag is meegeteld voor de uiteindelijke resultaten. De wereldwijde Monsterboard poll is een product van Monsterboard, vlaggenschip van Monster Worldwide en onderdeel van een reeks online polls die de mening van bezoekers peilt over een verscheidenheid aan onderwerpen met betrekking tot carrière, de economie en de werkplek. Deze peilingen zijn niet wetenschappelijk en weerspiegelen de meningen van internetgebruikers die ervoor hebben gekozen om deel te nemen.

Download PDF
Download PDF
Over Monsterboard

Over Monsterboard
Monsterboard is onderdeel van Monster Worldwide, Inc. (NYSE: MWW). Monster is al ruim 20 jaar wereldwijd actief in meer dan 40 landen en marktleider in het succesvol verbinden van mensen en bedrijven om ze te helpen aan een betere baan of het beste talent.

Monsterboard is pionier in de recruitmentindustrie met geavanceerde technologie in carrièremanagement, recruitment en talentmanagement en biedt een breed scala intelligente, digitale, sociale en mobiele oplossingen aan.

berichten