Werknemers laten hun carrière steeds minder leiden door economie

Vertrouwen in de arbeidsmarkt neemt toe

19 NOVEMBER 2014, AMSTERDAM
Samenvatting
Een eventuele recessie weerhoudt meer dan de helft van de werknemers niet om te gaan solliciteren en de meesten hebben ondanks de economie vertrouwen in hun eigen positie op de arbeidsmarkt. Dat blijkt uit een jaarlijks arbeidsmarktonderzoek van carrièresite Monsterboard onder meer dan 1.000 respondenten.

Het vertrouwen in de arbeidsmarkt is bovendien toegenomen. Waar vorig jaar nog acht procent van de Nederlandse beroepsbevolking dacht dat de arbeidsmarkt binnen één jaar aan zou trekken is dat nu 15 procent. 17 procent ziet de arbeidsmarkt nu al aantrekken.

“Wij zien dat werknemers iets meer vertrouwen krijgen in de arbeidsmarkt en hun eigen positie. Bovendien blijkt dat economische tegenspoed voor de meesten geen reden is om niet te gaan solliciteren. Dit zou betekenen dat de arbeidsmarkt weer in beweging gaat komen. Dat is goed nieuws en tekenen van herstel zijn er maar het is nog wel fragiel”, aldus Gian Zandonà, Managing Director bij Monsterboard. “Wij adviseren werknemers om ook als je een baan hebt, te zorgen dat je klaar staat voor nieuwe kansen. Update regelmatig je (online) cv en kijk eens goed naar je sociale profielen want je weet nooit wat er op je pad komt. Een kleine aanpassing kan soms een groot effect hebben op je carrière.”

Vertrouwen in eigen positie op de arbeidsmarkt
De meeste werknemers hebben ondanks de economie vertrouwen in hun eigen positie op de arbeidsmarkt. Hoewel het aantal respondenten dat denkt dat de arbeidsmarkt aantrekt verdubbeld is ten opzichte van vorig jaar, is dit percentage nog steeds laag (17%). Desondanks zegt 45 procent toch wel een baan te vinden. Uit een andere vraag blijkt bovendien dat meer dan de helft (54%) door een recessie niet tegengehouden wordt om te solliciteren.

Uit de vraag of mensen het risicovol vinden om van baan te veranderen blijkt wel dat 54 procent het zeer risicovol vindt, maar dit percentage is gedaald ten opzichte van 2013 (toen 67%). 59 procent vindt een vast contract overigens geen belemmering om van baan te veranderen. Uit het onderzoek van Monsterboard blijkt dat werknemers hun kansen goed afwegen, maar tegelijkertijd zegt bijna de helft hun carrière niet te willen laten leiden door de economie.

Vertrouwen in herstel van de arbeidsmarkt
57 procent van de Nederlanders heeft enige mate vertrouwen in het herstel van de arbeidsmarkt. Een kwart heeft zelfs een zeer grote mate van vertrouwen, bijna een vijfde heeft nauwelijks of geen vertrouwen.

Over de termijn waarop de arbeidsmarkt aantrekt is men positiever dan vorig jaar. 17 procent is van mening dat de arbeidsmarkt nu al aantrekt en 15 procent verwacht dat dit binnen een jaar zo is. Vorig jaar dacht maar acht procent dat de arbeidsmarkt binnen een jaar zou aantrekken. Toen dacht meer dan de helft dat het aantrekken van de arbeidsmarkt lang op zich zou laten wachten.

Werknemers relatief tevreden
In het algemeen zijn werknemers redelijk tevreden met hun baan. De huidige baan krijgt een 7,5 als rapportcijfer (7,4 in 2013). Mensen die hun baan een acht of hoger geven, noemen afwisseling, uitdaging, goede collega’s en een fijne werkgever als redenen. Werknemers die hun baan met een vijf beoordelen noemen geen doorgroeimogelijkheden, (te) hoge werkdruk en geen uitdaging als redenen om ontevreden te zijn.

Ondanks dat de meeste werknemers tevreden zijn, staan toch twee op de vijf werknemers open voor een andere baan, tegelijkertijd oriënteert 33 procent zich. Degenen die openstaan voor iets nieuws vinden een beter salaris (43%), meer uitdaging (31%) of betere doorgroeimogelijkheden (20%) belangrijk. Mensen die zich niet oriënteren noemen tevredenheid (60%) en zekerheid (43%) van de huidige baan als belangrijkste drivers om hun werkgever trouw te blijven. Monsterboard raadt werknemers aan in ieder geval klaar te zijn om een goede indruk achter te laten als die nieuwe baan zich aandient.

Financiële criteria minder belangrijk
Uit een analyse blijkt dat de tevredenheid onbewust bepaald wordt door niet-financiële criteria zoals vertrouwen in het bedrijf, afwisseling in het werk, inhoud van het werk, waardering en balans in werk en privé. Monsterboard ziet deze voorwaarden als belangrijke criteria om werknemers te behouden voor bedrijven. Opvallend genoeg geven werknemers zelf aan dat financiële criteria juist belangrijk zijn bij baantevredenheid.

Trots op baan
Drie op de vier werknemers is trots op zijn baan en carrière en bijna de helft heeft het gevoel op de juiste carrièrekoers te zitten. Toch zegt slechts 40 procent het afgelopen jaar alles uit zichzelf te hebben gehaald. 33 procent geeft aan dat ze hulp kunnen gebruiken bij het bepalen van de volgende carrièrestap en een kwart verwacht binnen drie maanden een nieuwe baan te vinden. Bij het zoeken naar een nieuwe baan maakt men voornamelijk gebruik van vacaturesites omdat die altijd en overal bereikbaar zijn, een groot aanbod hebben en makkelijk zijn om in te zoeken. Verder maakt men gebruik van het privé en zakelijk netwerk. In de top 10 tips voor het vinden van een baan staan het eigen netwerk en een baan die bij je past hoog op de lijst.

Stapje terug
Uit het onderzoek van Monsterboard blijkt 36 procent van de ondervraagden bereid is om een stap terug te doen voor een nieuwe baan. Dit zijn met name mensen die nu werk zoeken. Een zeer grote groep werkzoekenden (80%) is bovendien bereid om te gaan werken in een andere functie/beroep/branche. Men is bereid om in te leveren op het gebied van reistijd (42%), salaris (35%) en secundaire arbeidsvoorwaarden (32%). Dit geldt echter niet voor iedereen; salaris wordt vaak genoemd als onderdeel waar men juist geen concessies in wil doen. Ook in de privé-werk balans wil men vaak geen stap terug doen.

Het volledige Op weg naar beter arbeidsmarktrapport is kosteloos op te vragen via dprins@porternovelli.nl.

Download PDF
Download PDF
Over Monsterboard

Over Monsterboard
Monsterboard is onderdeel van Monster Worldwide, Inc. (NYSE: MWW). Monster is al ruim 20 jaar wereldwijd actief in meer dan 40 landen en marktleider in het succesvol verbinden van mensen en bedrijven om ze te helpen aan een betere baan of het beste talent.

Monsterboard is pionier in de recruitmentindustrie met geavanceerde technologie in carrièremanagement, recruitment en talentmanagement en biedt een breed scala intelligente, digitale, sociale en mobiele oplossingen aan.

berichten