Forse toename vacatureaanbod in 2014

Meeste vacatures in de technische sector, grootste groei in de horeca en meer perspectief voor starters

23 DECEMBER 2014, AMSTERDAM
Samenvatting
Het afgelopen jaar steeg het vacatureaanbod op Monsterboard met maar liefst 30%. In geen enkele beroepscategorie was er sprake van een vermindering van het aantal vacatures. Maar de vraag naar horecamedewerkers (+106%) en projectmanagers (+94%) steeg het hardst.

Ook opvallend was de groeiende vraag naar starters. Het aantal vacatures voor medewerkers met minder dan 1 jaar ervaring verdubbelde ruim (+109%). Waar de afgelopen jaren nog de meeste banen in de ICT-sector te vinden waren, is dat nu in de technische sector. De meest gevraagde functie van 2014 is echter nog wel een IT-functie, namelijk software- en webdeveloper. Als het gaat om de zoektocht naar werk, blijft de functie van secretaresse nummer 1. En het zoeken naar een baan gaat al voor 30% via mobiel. Dit blijkt uit een analyse van de site van Monsterboard.

Groeiend vertrouwen zet door
De sterk groeiende vraag naar horecamedewerkers laat zien dat de consument positiever gestemd is en weer wat meer bereid is om geld uit te geven. En de toegenomen belangstelling voor projectmedewerkers is een signaal van vertrouwen bij werkgevers. Er worden blijkbaar weer nieuwe activiteiten opgestart. Dit beeld werd al zichtbaar in het laatste kwartaal van 2013 maar de trend heeft duidelijk doorgezet. Het patroon van groei was in het hele land te zien. Maar met name in de provincies Zeeland (+77%), Drenthe (+70%) en Friesland (+61%) nam het aantal banen fors toe ten opzichte van 2013.

Meeste vacatures in techniek
In aantallen vacatures op de site per beroepscategorie, lieten IT / software development, sales en technische beroepen de grootste groei zien. Met 13,9% van het totaal aantal geplaatste vacatures in 2014 is Techniek nu voor het eerst de grootste sector. IT diensten (12,4%) volgt op korte afstand en daarachter komen IT-software (7,2%) en zakelijke dienstverlening (6,9%).

Opvallend is verder dat detailhandel met 4,6% van de vacatures opklom van een tiende plaats in 2013 naar een vijfde in 2014 en dat de financiële sector uit de top tien is gevallen.

Software- en webdeveloper meest gevraagde functie
Met 6,1% van het totale vacaturebestand was software of webdeveloper de meest gevraagde functie op Monsterboard (5,1% in 2013). Voor hen waren er bijna 2x zo veel vacatures als voor accountmanagers (3,3%) en professionals in de elektromechanica (3,3%), de runners up in de vraag naar beroepen. Maar het aandeel van winkelpersoneel en kassières steeg het hardst in de rangorde van meest gevraagde functies: van 1,9% in 2013 naar 3,1% in 2014.

Specifieke vraag naar starters en midcareers
Als het gaat om ervaring, is de grootste procentuele groei weggelegd voor startersmet minder dan 1 jaar ervaring. Het aantal verdubbelde meer dan (+109%). Ook was er een forse groei in de groep ‘midcareers’met 5 tot 7 jaar werkervaring (+39%).

Ook meer werkzoekenden in horeca
Hoewel secretaresse ook in 2014 de meest gezochte baan is voor werkzoekenden, zijn opvallende stijgers in de top 10 dit jaar de horeca (nr. 4), chauffeur (nr.6) en koerier (nr. 10). Daarnaast valt op dat werkzoekenden steeds vaker mobiel op zoek gaan naar een nieuwe baan. In 2012 zocht nog 15% van de bezoekers mobiel naar vacatures op Monsterboard, in 2013 was dit al 25% en dit jaar bedroeg het aantal mobiele bezoeken 30%.

“Nu de vraag van werkgevers weer toeneemt is het de uitdaging om de juiste mensen aan te trekken. Wij maken gebruik van intelligente zoeksystemen en tailor made advies om de juiste persoon te vinden voor een vacature, waar die persoon zich ook bevindt,” aldus Gian Zandonà, managing director Monsterboard.nl

Alle gegevens zijn gebaseerd op een analyse van de exacte data op de site van Monsterboard. De cijfers zijn tevens in lijn met gegevens van data-organisatie Jobfeed.

Download PDF
Download PDF
Over Monsterboard

Over Monsterboard
Monsterboard is onderdeel van Monster Worldwide, Inc. (NYSE: MWW). Monster is al ruim 20 jaar wereldwijd actief in meer dan 40 landen en marktleider in het succesvol verbinden van mensen en bedrijven om ze te helpen aan een betere baan of het beste talent.

Monsterboard is pionier in de recruitmentindustrie met geavanceerde technologie in carrièremanagement, recruitment en talentmanagement en biedt een breed scala intelligente, digitale, sociale en mobiele oplossingen aan.

berichten