Loonkloof tussen man en vrouw wordt kleiner

03 JUNI 2015, AMSTERDAM

De loonkloof tussen mannen en vrouwen is afgelopen jaar wederom afgenomen. Dit blijkt uit de Loonwijzer/Monsterboard Wage Index, een rapport dat inzicht geeft in de loonontwikkeling en arbeidsmarkt in Nederland. Waar het gemiddelde bruto uurloon van de vrouw met €13,86 gelijk bleef, is het gemiddelde bruto uurloon van de man gedaald van €15,19 naar €14,72. Dit betekent dat de loonkloof 5,8 procent (€0,86 per uur) bedraagt, ruim drie procent minder dan het jaar ervoor. Hierdoor blijft het loonverschil tussen mannen en vrouwen verder afnemen. Ook in 2013 was er sprake van een daling, tevens van 5,8 procent.

De loonkloof tussen mannen en vrouwen in de financiële sector en de juridische sector is nog steeds groot. In de financiële sector is de kloof gegroeid van 8,4 procent naar 13,9 procent. In de juridische sector is de kloof gegroeid van 8,3 procent naar 11,3 procent. In de overige sectoren is de kloof beduidend lager.

“Het is fijn om te constateren dat het salaris van mannen en vrouwen in elk geval in Nederland meer in tune is”, aldus Paulien Osse, directeur van Loonwijzer. “We zijn 15 jaar geleden begonnen met Loonwijzer. We hebben altijd het loonverschil tussen man en vrouw laten zien. Het lijkt er op dat van zowel mannen, vrouwen als werkgevers actie komt. Voor vrouwen die een nieuwe baan zoeken, is het wel van belang om te onderhandelen over hun salaris.”

Loonkloof vooral groot bij managers
De loonkloof is het grootst bij managers. Mannelijke managers verdienen fors meer dan vrouwelijke managers. De grootste kloof binnen deze beroepsgroep vindt plaats binnen de IT & Telecom sector en de financiële dienstverlening, waar de man nog steeds bijna 20 procent meer verdient dan de vrouw. In de transport & logistiek sector is de loonkloof het kleinst voor de managers. Desalniettemin verdient de mannelijke manager ook in transport & logistiek gemiddeld 10 procent meer dan de vrouwelijke manager.

Vrouwen zoeken vaker nieuwe baan
De loonkloof kan een reden zijn dat meer vrouwen op zoek zijn naar een nieuwe baan in vergelijking met mannen. Volgens de Wage Index is 54 procent van de vrouwen dit jaar op zoek naar een nieuwe baan, tegenover 47 procent van de mannen. Tevens geeft 27 procent van de vrouwen aan onzeker te zijn over het inkomen, terwijl 17 procent van de mannen zich hier zorgen over maakt. Tot slot verwachten minder vrouwen een loonsverhoging in vergelijking met mannen; 45 procent tegenover 56 procent.“Het is een positief teken dat de loonkloof steeds kleiner wordt”, aldus Gian Zandonà, managing director van Monsterboard.nl. “Dat de kloof nog steeds aanwezig is, komt deels door het feit dat veel vrouwen nog steeds een carrièrebreak nemen of parttime werken, maar de Wage Index laat ook zien dat vrouwen minder zeker zijn over het inkomen en dat ze zich sneller bewegen op de arbeidsmarkt. Het is goed om de lonen gelijk te trekken waar dit nog niet is gebeurd om talentvolle vrouwen te binden en juiste waardering te geven.”

De Loonwijzer/Monsterboard Wage Index
De Loonwijzer/Monsterboard Wage Index is het resultaat van de jarenlange relatie tussen Monsterboard en Loonwijzer en hun gezamenlijke behoefte aan een transparante arbeidsmarkt. Loonwijzer is een onafhankelijke non-profit organisatie die data over lonen in meer dan tachtig landen onderzoekt en vergelijkt. Monsterboard is marktleider in het succesvol verbinden van mensen en bedrijven om ze te helpen aan een betere baan of het beste talent. Samen geloven beide partijen dat deze Index meer openheid creëert in ‘de wereld van werk’.

Afbeeldingen
Over Monsterboard

Over Monsterboard
Monsterboard is onderdeel van Monster Worldwide, Inc. (NYSE: MWW). Monster is al ruim 20 jaar wereldwijd actief in meer dan 40 landen en marktleider in het succesvol verbinden van mensen en bedrijven om ze te helpen aan een betere baan of het beste talent.

Monsterboard is pionier in de recruitmentindustrie met geavanceerde technologie in carrièremanagement, recruitment en talentmanagement en biedt een breed scala intelligente, digitale, sociale en mobiele oplossingen aan.

berichten